Välkommen

Åsa Asptjärn, född 1972 i Boden, uppvuxen i Kristianstad, bor numera i Malmö. Gertrud Larsson, född 1972 i Kristianstad, uppvuxen i Kristianstad, bor numera i Stockholm. Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson lärde känna varandra under gymnasietiden i Kristianstad.

1993 startade de tillsammans med Efva Henrysson, Isabelle Espinoza och Niklas Kraft teatergruppen Trollpackorna. Trollpackorna turnerade över hela Sverige och gjorde även en Nordenturné med den uppmärksammade kabarén Tack så in i helvete.

1996 fortsatte Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson på egen hand och valde att kalla sin nystartade komikerduo för ”Åsa&Gertrud”. Under åren 1996 – 2000 medverkade de varje vecka med radiosketcher i freja, Sveriges Radio, P1. Samtidigt satte de upp föreställningar och kabaréer i Malmö: B-kupan, Kväll Kjell, Best in Show, Best in show – fortfarande. År 2000 medverkade de som manusförfattare och skådespelare i Ronny Erikssons teveserie Farmartankar (SVT).

2001 flyttade Gertrud Larsson till Stockholm och under de följande åren var inte Åsa&Gertrud särskilt aktiva. Hösten 2004 beslutade de sig äntligen för att göra en ny föreställning, vilket resulterade i Trevligt och bra som hade premiär på Victoriateatern i Malmö i april 2005. I denna föreställning medverkade även Efva Henrysson samt musikerna Annakarin Bunnel och Jenny Svenberg.

Trevligt och bra har sedan dess spelats i olika varianter och på olika platser i landet, men framförallt på Klara Soppteater på Stockholms Stadsteater.

I samarbete med produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn spelade Åsa&Gertrud i början av juni 2006 in ett pilotprogram för Sveriges television. Programmet, som kort och gott hette Åsa&Gertrud ingick i serien Humorlabbet och sändes i SVT november 2006. (Klipp ur programmet hittar du på Åsa&Gertruds youtube-sida.)

Samma månad hade föreställningen Nya revyn – alla ska le premiär på Klara Soppteater, Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson skrev manus, men medverkar inte själva.

Våren 2007 åkte Åsa&Gertrud ut på turné med Riksteatern med föreställningen Trevligt och bra med Åsa&Gertrud. Duon uppträdde under turnén tillsammans med tre olika musiker, Miss Li, Maia Hirasawa och Gustav Svedung. Ständig kapellmästare var kontrabasisten Clas Lassbo.

I april 2008 var det äntligen dags för en helt ny föreställning av och med Åsa&Gertrud: Ganska fantastiskt (- en rätt unik upplevelse).

Ganska fantastiskt hade premiär på Victoriateatern i Malmö och fick ett bejublat mottagande.

1 november 2008 debuterar Åsa&Gertrud i Radioteatern, Sveriges Radio, P1, med pjäsen Turkudden. Åsa&Gertrud står för manus, medverkan och regi.

Gertrud Larsson är även verksam som dramatiker och regissör.

Säsongen 08/09 är Gertrud Larsson konstnärlig ledare på Teater Scenario i Stockholm.